Skip to main content

Soalan Lazim

Selamat datang ke halaman Soalan Lazim! Di sini, kami telah mengumpulkan senarai soalan biasa yang kami terima untuk membantu anda mencari maklumat yang anda perlukan dengan cepat. Jika anda tidak menemui jawapan kepada soalan anda di sini, sila hubungi kami dan kami akan membantu anda.

Makmal

Apakah prosedur untuk menghantar sampel untuk analisis?

 1. E-melkan pertanyaan anda kepada lab.unipeq@ukm.edu.my
 2. PIC kami akan membalas e-mel dan memberi Analysis Requisition Form
 3. Isi Analysis Requisition Form dan hantar borang yang lengkap kepada kami untuk tujuan pengeluaran sebutharga.
 4. Setelah bersetuju dengan sebutharga, pelanggan mesti mengembalikan Quotation Acceptance. Kemudian sampel boleh dihantar melalui kurier atau dihantar sendiri, dan pembayaran harus dilakukan.

Bagaimana untuk menghantar sampel?

Sampel boleh dihantar melalui kurier ke Unipeq atau penghantaran sendiri. Sampel mesti diterima dalam keadaan baik.

Butiran untuk kurier:

Unipeq Sdn Bhd,
Block A, UKM-MTDC Technology Centre,
Universiti Kebangsaan Malaysia,
43600 Bangi, Selangor.

Perhatian: BD Admin, 03-89215965

Catatan: Sampel untuk Analisis

Apa yang perlu dilampirkan bersama sampel untuk penghantaran?

Sila lampirkan Quotation Acceptance yang telah ditandatangani, dan bukti pembayaran / Pesanan Pembelian (PO).

Adakah Unipeq menawarkan perkhidmatan mengambil sampel?

Ya, kami menawarkan perkhidmatan pengambilan sampel berdasarkan kepada permintaan. Bayaran akan dikenakan kepada pelanggan.

Apakah Turn Around Time untuk analisis?

Turn Around Time kami untuk perkhidmatan biasa adalah 14 hari bekerja selepas pengesahan pembayaran untuk pelanggan TUNAI atau setelah menerima Pesanan Pembelian untuk agensi kerajaan dan pelanggan rutin.

Adakah Unipeq menawarkan perkhidmatan Urgent (segera)?

Ya, kami menawarkan perkhidmatan segera untuk analisis tertentu bergantung pada ketersediaan. Perkhidmatan segera memendekkan Turn Around Time kepada kurang dari 7 hari dengan caj tambahan sebanyak 50% daripada jumlah yuran.

Apakah kuantiti minimum yang diperlukan untuk parameter ujian?

Setiap ujian memerlukan kuantiti yang berbeza untuk ujian. Biasanya kami akan menyatakan sebagai 100 g / ml dalam sebut harga. Tetapi sampel minimum sebenar yang diperlukan adalah bergantung kepada bilangan sampel atau parameter ujian dan akan dinasihatkan dengan sewajarnya.

Adakah Unipeq menyediakan analisis COA? / Apa itu COA?

Sijil Analisis (COA) adalah bukan sejenis analisis. Ia adalah dokumen rasmi yang memperincikan keputusan satu atau lebih analisis makmal, yang diberi kuasa oleh penandatangan yang diluluskan.

Bagaimanakah saya boleh mendapatkan Sijil Analisis saya?

Sijil Analisis akan disediakan melalui elektronik-coa. Salinan cetak boleh diberikan atas permintaan dengan bayaran tertentu.

Adakah parameter ujian telah diakreditasi?

There are certain test parameters that are accredited, in which those that are not accredited will be symbolized as a star (*) in the quotation.

(*): Test parameter is not accredited

Bolehkah saya meminta baki sampel saya?

Ya, boleh. Anda perlu memaklumkan kepada kakitangan makmal kami secara rasmi dan menyatakannya dalam Analysis Requisition Form. Ia perlu diambil sendiri dalam tempoh dua (2) minggu selepas pengeluaran Sijil Analisis.

Ada diskaun untuk pelajar?

Kami tidak menawarkan diskaun khusus untuk pelajar atau industri. Walau bagaimanapun, kami menawarkan promosi bermusim. Anda boleh mengikuti akaun media sosial kami untuk mengetahui mengenai promosi semasa.

Latihan

Adakah program latihan boleh dituntut di bawah HRD Corp.?

Ya, program latihan kami boleh dituntut di bawah skim HRD Corp Claimable Courses. Sebarang pertanyaan lanjut berkenaan HRD Corp Claimable Courses seperti permohonan tuntutan atau geran maksimum boleh dirujuk daripada HRDC Employer Guideline

Berapakah bilangan minimum peserta untuk Kursus "In-House"?

Biasanya, setiap program akan mempunyai antara 20 - 25 orang peserta. Adalah dinasihatkan untuk mempunyai sekurang-kurangnya 10 orang peserta bagi setiap program, tetapi jika kurang daripada itu ia boleh dipertimbangkan sekiranya klien bersetuju dengan yuran sebutharga yang dikenakan.

Berapakah bilangan maksimum peserta untuk Kursus Awam?

Jika anda akan memohon di bawah skim HRD Corp Claimable Courses, peserta maksimum yang dibenarkan ialah 9 orang. Untuk 10 peserta dan seterusnya, kami akan menganggapnya sebagai Kursus In-House.

Perundingan

Apakah jenis perkhidmatan perundingan yang Unipeq sediakan?

Unipeq menyediakan perkhidmatan perundingan untuk Sistem Halal, Pembangunan GMP, Pembangunan HACCP, Pembangunan ISO 22000, Pembangunan FSSC 22000, Pelabelan Makanan, Ujian Sensori dan lain-lain tidak terhad kepada industri makanan tetapi juga kepada industri lain yang berkaitan.

Berapakah anggaran tempoh sehingga selesai untuk perkhidmatan perundingan?

Tiga (3) bulan atau lebih, bergantung kepada ketersediaan pelanggan.

Indeks Glisemik (GI)

Apakah itu Indeks Glisemik?

Indeks Glisemik (GI) ialah kedudukan relatif karbohidrat dalam makanan mengikut cara ia mempengaruhi tahap glukosa darah. Indeks glisemik atau GI ialah ukuran kesan karbohidrat terhadap paras glukosa darah.

Karbohidrat yang terurai semasa penghadaman membebaskan glukosa dengan cepat ke dalam aliran darah mempunyai GI yang tinggi: Karbohidrat yang memecah secara perlahan, melepaskan glukosa secara beransur-ansur ke dalam aliran darah, mempunyai GI yang rendah.

Indeks Glisemik (GI) di bawah akta apa?

Daripada Perjanjian peraturan, Bahagian IV Pelabelan, Peraturan 18A – Tuntutan pada label, 18A (3) Tuntutan pemakanan dalam peraturan ini termasuk tuntutan berikut; (a) tuntutan kandungan nutrien; (b) tuntutan perbandingan nutrien; (c) tuntutan fungsi nutrien; dan (d) tuntutan untuk pengayaan, pengukuhan atau perkataan lain yang mempunyai makna yang serupa yang dinyatakan dalam subperaturan (7) peraturan 26.

GI tidak mudah sesuai dengan rangka kerja klasifikasi tuntutan kesihatan; dan Food Standards Australia New Zealand (FSANZ) telah memilih untuk melihat tuntutan GI sebagai kes khas. FSANZ menganggap tuntutan GI sebagai kes istimewa, peraturan latar belakang khusus untuk tuntutan GI mungkin di bawah Akta Makanan 1983 dan Peraturan Makanan 1985 yang mengambil kira beberapa kriteria yang sesuai dengan Akta tersebut.

Menurut semakan FSANZ, kaedah pilihan untuk menentukan GI, iaitu menggunakan Australian Standard® Glycemic Index makanan (AS 4694 – 2007) yang merupakan skim piawaian sukarela.

Bagi piawaian antarabangsa yang lebih terperinci, boleh merujuk kepada Piawaian Antarabangsa ISO 26642; Produk makanan — Penentuan indeks glisemik (GI) dan pengesyoran untuk pengelasan makanan

Adakah UNIPEQ mempunyai akreditasi untuk menjalankan ujian GI?

UNIPEQ SDN. BHD. adalah makmal pertama di Malaysia yang menerima akreditasi untuk ujian GI daripada Standards Malaysia dan makmal UNPEQ adalah makmal yang lengkap untuk menjalankan Ujian GI.

Apakah contoh Indeks Glisemik?

Skala GI

Berikut merupakan Julat GI dan bersama beberapa contoh makanan:

 • GI rendah (kurang daripada 55) – contohnya termasuk produk soya, kekacang, buah-buahan, susu, pasta, roti gandum, bubur (oat) dan lentil.
 • GI sederhana (55 hingga 70) – contohnya termasuk jus oren, madu, beras basmathi dan roti gandum.
 • GI tinggi (lebih daripada 70) - contohnya termasuk kentang, roti putih dan nasi bijirin pendek

Apakah maksud Indeks Glisemik rendah?

Makanan rendah glisemik adalah makanan yang mempunyai nilai Indeks Glisemik yang rendah. Kajian menunjukkan bahawa makanan rendah glisemik adalah baik untuk anda dalam pelbagai cara. Makanan glisemik rendah membantu penurunan berat badan dan gula dalam darah. Ini boleh membantu mengurangkan risiko keadaan seperti diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

Bagaimana untuk kita tahu jika sesuatu makanan itu rendah glisemik?

Nilai GI dalam makanan hanya boleh ditentukan oleh makmal yang menggunakan piawaian antarabangsa dalam penentuan nilai GI dalam makanan. Cara cepat dan mudah untuk mengetahui sama ada makanan itu rendah GI adalah dengan melihat simbol GI pada pembungkusan makanan.

Apakah Indeks Glisemik biasa?

 • GI Rendah: 1 hingga 55.
 • GI Sederhana: 56 hingga 69.
 • GI Tinggi: 70 dan lebih tinggi.

Adakah lebih baik untuk mempunyai Indeks Glisemik tinggi atau rendah?

Beberapa kajian terkini mencadangkan bahawa: diet Indeks Glisemik rendah boleh membantu mengekalkan penurunan berat badan. Indeks Glisemik yang tinggi meningkatkan risiko kanser payudara, prostat, kolorektal dan pankreas. Diet Indeks Glisemik yang tinggi meningkatkan risiko diabetes jenis 2 dan penyakit kardiovaskular.

Bagaimanakah untuk menguji Indeks Glisemik sesuatu makanan?

Penentuan nilai GI sesuatu makanan dilakukan di makmal atau kemudahan penyelidikan klinikal dengan memberi makan kepada sekurang-kurangnya 10 subjek klinikal yang sihat hidangan makanan yang mengandungi 50 gram atau 25 gram karbohidrat yang ada dan mengukur paras glukosa darah subjek untuk dua (2) jam berikutnya. Kawasan di bawah lengkung menunjukkan tindak balas glukosa darah untuk makanan diukur selama dua (2) jam.

Gl meletakkan kedudukan makanan berkarbohidrat pada skala 0 hingga 100 berdasarkan impak yang akan diberikan oleh makanan ke atas paras glukosa darah selepas pengambilan. Semakin tinggi nilai GI, semakin cepat paras glukosa darah meningkat.

Bagaimana pula dengan Glycemic Load / Beban Glisemik (GL)? Apakah itu?

Beban Glisemik (GL) juga mengukur seberapa cepat makanan karbohidrat mempengaruhi gula dalam darah tetapi GL mengambil kira saiz hidangan yang digunakan.

 1. Makanan rendah GL mempunyai nilai kurang atau bersamaan dengan 10.
 2. Makanan sederhana GL mempunyai nilai 11-19.
 3. Makanan tinggi GL mempunyai nilai lebih atau bersamaan dengan 20.

Perbezaan antara Beban Glisemik dan Indeks Glisemik?

Indeks Glisemik (GI) menilai karbohidrat mengikut seberapa cepat ia meningkatkan tahap glukosa darah. Beban Glisemik (GL) menilai karbohidrat mengikut indeks glisemik dan jumlah sebenar karbohidrat yang dimakan.

Bagaimanakah anda menukar Indeks Glisemik kepada Beban Glisemik?

Beban Glisemik adalah berdasarkan Indeks Glisemik (GI), dan dikira dengan mendarabkan gram karbohidrat yang tersedia dalam makanan dengan Indeks Glisemik makanan, dan kemudian membahagikannya dengan 100.

Bolehkah industri mendakwa sesuatu produk itu mempunyai kandungan GI yang rendah, sederhana atau tinggi?

Pada masa ini, industri tidak boleh menuntut produk mereka di bawah sebarang tuntutan klasifikasi GI tertentu. Walau bagaimanapun, mereka boleh menggunakan sebarang nilai berangka dalam produk mereka dengan menggunakan grafik, sebarang deskripsi untuk mendidik pengguna tentang GI.

Deraf Standard (berdasarkan semakan FSANZ) memerlukan sebarang tuntutan GI dalam maklumat pemakanan juga menunjukkan nilai berangka GI. Apabila membeli makanan dengan tuntutan GI, pengguna menerima maklumat yang mencukupi untuk membuat keputusan dan dilindungi daripada maklumat yang boleh mengelirukan kerana:

 1. Nilai berangka mesti didedahkan bersama dengan tuntutan;
 2. Tuntutan sedemikian mesti dibuktikan;
 3. Kaedah untuk menentukan GI karbohidrat dalam makanan diterangkan dalam Standard Australia®; dan
 4. Tuntutan tertakluk kepada kriteria pemarkahan pemprofilan nutrien

Dalam konteks Malaysia, item (iii) menggunakan protokol kaedah daripada ISO26642:2010 untuk penentuan nilai GI.

Kriteria subjek untuk menjalani ujian GI?

 1. Normal BMI
 2. Sihat, tiada alahan makanan
 3. Had umur 20 – 50 tahun
 4. Mampu menjalankan ujian glukosa darah sendiri
 5. Tidak mengandung atau menyusu untuk wanita
 6. Tidak hemofobik
 7. Bukan perokok
 8. Boleh komited dengan masa yang diberikan

Apakah gula darah normal mengikut umur?

Sebelum makan, gula dalam darah hendaklah: Dari 90 hingga 130 mg/dL (5.0 hingga 7.2 mmol/L) untuk orang dewasa. Dari 90 hingga 130 mg/dL (5.0 hingga 7.2 mmol/L) untuk kanak-kanak, berumur 13 hingga 19 tahun. Dari 90 hingga 180 mg/dL (5.0 hingga 10.0 mmol/L) untuk kanak-kanak, 6 hingga 12 tahun.

Kebaikan makanan Indeks Glisemik (GI) rendah

 • Mengawal glukosa dalam darah
 • Mencegah dan menguruskan diabetes
 • Meningkatkan rasa kenyang dan mengurangkan selera makan
 • Memudahkan penurunan berat badan
 • Memperbaiki profil lipid darah
 • Mengurangkan risiko diabetes, penyakit jantung koronari (CHD), dan jenis kanser tertentu (prostat, payudara dan kolorektal).